Magazin

Hogyan tervez a BiriMagdi ékszert, a Kállai Design táskát, a Sulyandesign sálat és kardigánt?

Kállai Anna
1999.11.30 00:00
Hogyan tervez a BiriMagdi ékszert, a Kállai Design táskát, a Sulyandesign sálat és kardigánt?

Most benézhetsz a színfalak mögé, elmondják a tervezők, hogyan terveznek, mi inspirálja őket.  

Három tervező, mégis sok szál köt össze minket. A Paloma Fashion & Artban ismerkedtünk meg mint alkotók. Egy művészeti közösségben az egyik legjobb érzés,  amikor egy önálló tervezési folyamatban „bekattan” valami, mint például az origami hajtogatás, és saját szenvedélyünkben társakra találunk.

Kállai Design:

A Kállai Designnál az esetek nagy részében papírhajtogatással kezdem a tervezést. Előveszek egy tiszta fehér lapot és elkezdek hajtogatni és játszani vele. Nálatok hogy szokott ez a tervezési folyamat történni? Az anyag színe inspirál, a funkciója, vagy esetleg milyen alkalomra készül?

 

BiriMagdi:

Van hogy egy adott forma inspirál illetve az adott formához vezető egyik lépés, de van hogy a természetből egy növény, egy virág, egy termés, egy kagyló, vagy egy épület részlete akár. Előfordult olyan is volt, hogy egy adott elképzelésemhez kísérleteztem ki egy formát, mint a BIBE kollekció esetében is. Ennek a kollekciónak az a különlegessége, hogy az arányok megváltoztatásával egy más stílusú ékszert kapunk. Formához illesztem az anyagot, de az is előfordult már, hogy az anyag inspirálta az ékszert. Az origami formákat először mindig sík papírból hajtogatom meg, hogy lássam, hogy milyen textilből tud majd működni. Legtöbbször ezt már a tervezés folyamatában tudom, sejtem, de szoktak meglepetések érni.

Sulyandesign:

Én előbb rajzolok, majd szabok. Nálam a kardigánok és kendőfelsők egyik fele mindig nagyon színes, a másik pedig egyszínű, így előbb a színes oldal van meg, aztán választom hozzá a hátoldalt. A mintás oldalhoz többféle egyszínű hátoldal is passzolhat. A variációk száma határtalan, azon túl, hogy a kardigán már eleve többfunkciós (kétoldalas kardigán és sál egyben).

 bal kép: Kállai Design táska középső kép: Brigi Magdi ékszer jobb kép: Sulyandesign kardigán

 

Kállai Design:

Nálunk mindig fontos volt a fenntarthatóság, ugyanakkor azt gondolom, hogy az is fontos, hogy jól érezzük magunkat abban az öltözékben, amit reggel felveszünk. Legyen stílusos, kifejező és változatos.  Mind a ketten egy jól variálható és önmagában is izgalmas ékszert, illetve ruhát terveztek. Ez funkcionalitás tudatos volt, vagy egy szerencsés véletlen volt, hogy így jött ki a lépés?

 

Biri Magdi: 

Az ékszertervezést két kis gyermekem mellett kezdtem el a magam örömére. Kikapcsolódásként pólóanyagokból, és szabászati hulladékból kezdtem tervezni, mivel rengeteg szebbnél szebb textilem volt Anyukámtól, Apukámtól pedig mütyüröket kezdtem felhasználni.  

Másoknak is tetszett, amiket készítettem és beérkeztek az első megrendelések. Innentől kezdve kezdtem tudatosabban foglalkozni az ékszertervezéssel.

A textilhasználat vonal megmaradt az origami ékszerek esetében, majd kiegészült szabászati maradék bőrökkel. Köszönhetően ennek, nem csak környezettudatosak az ékszereim, de bárki számára elérhetők is. A zsinór ékszereim anyaghasználatban az idő folyamán változtak, és az általam megtervezett újabb csomózási technikákkal készülnek ma már, mint például a CHAOS kollekció.

Ékszereim letisztult formaviláguk mellett, is különlegesek, izgalmasak. Variálhatóságukat tekintve abszolút passzolnak, szinte bármilyen stílusú öltözékhez, ahogy a BERMUDA kollekció is.

A visszajelzések alapján ezek azok az összetevők, ami miatt a vásárlóim BIRIMAGDI-t választják és visszatérnek.

Sulyandesign:

Nekem ez mániám, hogy legyen valami többféleképpen használható. Ha valami praktikus, abból nem kell sok és mindig viszed magaddal. Az is fontos, hogy jól legyen variálható a ruhatárral, táskákkal és ékszerekkel is. Mindhármunk alapdarabjaiból simán össze tudnánk válogatni jó pár szettet, ahogy meg is szoktuk tenni. 

 bal kép: Birimagdi középső kép: Sulyandesign kardigán jobb kép: Kállai Design hátitáska

Kállai Design:

Szeretem a minőségi anyagokat, amin látszik, hogy sokszor tudjuk majd használni, van tartása, fénye, kellemes tapintása. Magdi, te bőrrel is dolgozol, de van egy csomózott kollekciód is. Honnan jött az ötlet, hogy bőrrel dolgozz?

BiriMagdi:

Az évek folyamán több tervezőt, köztük táska- és cipő tervezőket is megismertem. Ők kerestek meg, hogy tudok-e kezdeni valamit a náluk felgyülemlett szabászati maradékokkal. Természetesen igent mondtam, hiszen állandóan töröm a fejem én is az újításokon. Szeretek különböző anyagtípusokat társítani mint a textil, bőr, fém erre példa a FUSION LINE kollekció. Arra is volt példa, hogy én kerestem meg táskatervezőket, mert tetszett ahogyan és amilyen bőrökből alkottak.

 

Kállai Design:

A Sulyandesign boltjában az Astória közelében, mindig nagyon kellemes végig simogatni a sálaitokat, a kardigánok, a sapkák anyagát. Mesélsz nekünk egy kicsit arról, hogy találtál rá ezekre az anyagokra?

Sulyandesign:

Pár év alatt sikerült „levadásznom” a jelenlegi beszállítóimat. Sok mindent kipróbáltam, de nekem a viszkóz és pamut anyagok lettek a kedvenceim. Sajnos hazai gyártó nincs a listámon, de Olaszországból, Törökországból nagyon sokat vásárolok. A Budapest by sulyandesign kollekció mintája a fotóimból készült. Ez az anyag egyedi gyártás eredménye egyenesen az egyik legnagyobb olasz gyárból.

 

bal kép: Sulyandesign kardigán középső kép: Kállai Design táska jobb kép: Birimagdi

Kállai Design:

Itt az őszi-téli időszak, én már nagyon izgatott vagyok, hogy megmutassam az új táskáimat a Wampon, vagy a Room4 polcain. Ti mivel készültök a következő időszakra?

Biri Magdi:

Jelenleg is több olyan papírból meghajtogatott origami forma lapul nálam, ami arra vár, hogy ékszer születhessen belőlük és övek is tervben vannak véve. Akinek megtetszettek az ékszereim, jelenleg tőlem személyesen tudnak vásárolni Facebook-üzeneten keresztül. Ennek az az oka, hogy minden elkészült ékszer egyedi, megrendelésre készül. Nagyon szívesen segítek a megrendelővel közösen kitalálni az elképzelései alapján, mi az amire vágyik, mit szeretne, vagy akár a szín típusának megfelelőt is.

Ékszereim megtalálhatók két stílustanácsadó stúdiójában is - Zeka Styling és Kolorfoolkinga -, ahol stílustanácsadás keretein belül vásárolhatók meg.

Sulyandesign:

Izgalmas lesz újra Wampra menni. Nagyon várom a találkozásokat és mindig találok új anyagokat, melyeket azonnal meg szeretnék mutatni. Ami pedig még nagy izgalom, az a honlap és webshop újragondolása. Kövessetek minket! Hamarosan indulunk!

 

Addig is kövessétek be az oldalainkat és nézzetek be a webshopba, ahol mindig friss híreinket kitesszük. Kállai Design, Sulyandesign, Birimagdi